OBSESİF KOMPULTASİF BOZUKLUK (TAKINTI)

Ergenlik ikinci bir doğum sürecidir. İlk doğum fetüsün bebek oluşunu, ikinci doğum olan ergenlik ise çocuğun erişkinliğe geçişini ifade eder. Erişkinliğe geçme sürecinde olan ergende de tıpkı ilk doğum esnasında oluşan sancılar söz konusudur ve ergenler bu süreçte bir bebek kadar zayıf ve savunmasız olabilirler.

Kimlik ve benlik oluşturma çabasında olan ergenin bu dönemde karşılaşacağı ve çözüme ulaştırılmayan sorunlar bir kartopu misali, zamanla büyüyerek erişkinliğini de etkileyecektir. Sorunlara zamanında müdahale etmek ergenin ruhsal olarak sağlıklı bir birey olmasını sağlar.

 

 

 

İlgilendiğimiz başlıca sorunlar:

Aile ergen çatışmaları
> Arkadaş problemleri
> Sosyal anksiyete
> Okul başarısızlığı
> Yeme bozuklukları
> Okb (Takıntılar)
> Öfke Problemleri
> Panik Atak
> Depresyon

Davranım Bozuklukları erapi sürecinde ergenlerin yaşadığı problemler ile baş etme becerilerini geliştirmeye odaklanılır.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Normal yaşam olayları içesinde kişiyi sebepsiz ve gereksiz bir şekilde endişeye, tedirginliğe, korkuya sevk eden bir rahatsızlıktır. Anksiyete; kaygı, stres, korku, endişe, bunaltı, iç sıkıntısı, bunalım şeklinde de tarif edilmeye çalışılmış bir kavramdır. Kimi zaman hepimizde belirli dönemlerde durup dururken birdenbire karamsarlık ve bunalma hali söz konusu olabilmektedir. Kaynağı belli olmayan, anlam veremediğimiz bu hal uzun süre devam ederse anksiyete bozukluğundan şüphelenebiliriz.

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Bedensel belirtilerin de eşlik ettiği sebepsiz korku, kaygı, endişe halini anksiyete bozukluğu olarak tanımlanır. Ancak bu durumu yaşayan herkese hasta gözüyle bakmak doğru değildir. Belirli bir yaşam olayı veya olaylarının ardından gelişen anksiyete her insanda görülebilecek türdendir. Fakat sebepsiz bir şekilde kötü bir şey olacakmış hissi farklıdır.

Anksiyete bozukluğu artık günümüzde sık kullanılan ve bilinen bir kavram haline geldi. İletişimler içerisinde, ruhsal ifadeli konuşmalarda sık kullanılan bir kavram ve hastalık haline geldi. Tabi bu tarz ifadelerin arkasında şüphesiz bunda yaygınlık oranının yüksek olması etkilidir.

Kadınlarda daha yüksek oranda görülen anksiyete bozukluğu aslında çocukluk ve ergenlikte ilk sinyallerini vermektedir.

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
  1. Huzursuzluk
  2. Tedirginlik
  3. Gerginlik
  4. Sıkıntı
  5. Daralma
  6. Dikkatini toplayamama,
  7. Çabuk yorulma
  8. Uyku bozuklukları
  9. Kolay irkilme
  10. Tetikte olma
  11. Baş ağrısı
  12. Baş dönmesi
  13. Sersemlik hissi
  14. Kulaklarda uğuldama, çınlama
  15. Bulanık görme
  16. Ağız kuruluğu
  17. Kalp çarpıntısı
  18. Nefes darlığı
  19. Göğüste basınç
  20. Sık soluk alıp verme
  21. Ağrı duyumları

Ne Zaman Yardım Alınmalıdır?
  1. İş ve aile hayatını etkilemeye başlamışsa,
  2. Günlük rutin olarak yapacak işlerimizi engelliyorsa,
  3. İletişimlerimize yansıyorsa,
  4. Gün içinde çok sık oluyorsa ve gün boyunca devam ediyorsa,
  5. En az 6 aydır devam ediyorsa, yardım almak gereklidir diyebiliriz.