VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Sevgili Gençler,
Sınava hazırlandığınız bu süreçte çevrenizdekilerin sizden beklentileri de büyür. Bu dönemde kendinize karşı sorumluluğunuz açıkça ortadayken birde ailenizin ve öğretmenlerinizin de beklentilerini karşılamak durumunda kalırsınız çoğu zaman. Peki bu beklentiler nedir? “Daha çok çalışıp, başarılı olmak”. Olası bir başarısızlık durumunda sizin yeterince çalışmadığınız ve bu nedenle başarısız olduğunuz iddia edilir. Çünkü başarı çok çalışmak olarak tanımlanır. Oysa başarı bilinçsizce çok çalışmak, saatlerce masa başında kalmak değil, etkili ve verimli ders çalışma yollarını bilerek ve bunlardan yeterince faydalanarak bir yol haritası çizmektir. Verim alamadığınız, bilinçsizce çalıştığınız 5 saattense, hedeflerinizi bilerek ve olumlu ders çalışma stratejilerinizle çalıştığınız 2 saatin size daha büyük bir etkisi olacaktır.
Verimli ders çalışma yollarını öğrenmek istiyorsanız öncelikle bu yolda olumlu alışkanlıklar edinmeye yönelmeniz ve kararlılıkla bu işe sarılmanız gerekmektedir. Kendinizi gözlemeli ve ders çalışmanızı olumlu ve olumsuz etkileyen alışkanlıklarınızın listesini yapmalısınız. Listede yer alan olumsuz alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışırken diğer taraftan olumlu alışkanlıklarınızı pekiştirmelisiniz.
Verimli Ders Çalışmanın Yolu
1. Hedef Belirle!
“Hedefi olan kişiye rüzgâr bile yön verir, hedefi olmayan kişiye kelebek bile engel olur”.
Ders çalışmaya başlamadan mutlaka hedeflerinizi belirleyin. Eğer hedefleriniz olursa daha emin adımlarla ilerler ve başarıya bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Çünkü hedefler başarıya giden yolda sizin pusulanız olur. Ancak hedef belirlerken “bugün iki saat çalışacağım” gibi yüzeysel cümleler kurmak yerine hayatınızın akışına uyarak; yer, zaman, ders, konu, metot gibi ayrıntılara da cevap veren cümleler kurun. Örneğin “ben salı günü saat 17:00-17:45 arası matematikten temel kavramlar konusunun son testini çözeceğim ve yapamadığım soruların analizini yapacağım”. Bu tür cümleler yoğunlaşmanızı sağlar ve motivasyonunuzu arttırır.
2. Planlı ve Programlı Ol!
“Akıllıca bir plan, başarı için atılmış ilk adımdır”.
Ders çalışmada plan; nasıl ne zaman ve nerede ve hangi konuyu çalışacağınıza karar vermenizdir. Ders yoğunluğunuzun fazla olduğu dönemlerde iyi bir planlama yaparsanız, her derse yeteri kadar vakit ayırır ve gerektiği kadar çalışmış olursunuz. Kendinize günlük çalışma çizelgesi yapmanız gününüzü netleştireceğinden boşa geçen zamanları en aza indirir ve çalışmanızdan verim almanızı sağlar.
3. Zamanını Verimli Kullan!
“Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır”.
Zaman, sorumluluklarımızı yerine getirebilmemiz için ihtiyacımız olan en önemli zenginliğimizdir. Bu nedenle zamanımızı etkili ve verimli kullanmalıyız. Zamanı etkili kullanabilmek yaşam kalitemizi arttırır. Zaman kullanımı tamamen kişiseldir. Çünkü her birinizin öğrenmeye ayıracağı süre birbirinden farklıdır. Örneğin biriniz a konusunu 20 dakikada anlayabilirken, bir diğeriniz o konu için 30 dakikasını ayırmalıdır. Ders çalışma sürecinde 45 dakikalık çalışmalarınızdan sonra 10-15 dakika mola vermeniz dikkatinizi yeniden yoğunlaştırmanız açısından etkili olacaktır.
4. Dikkatinizi her zaman uyanık tutun!
5. Uygun bir çalışma ortamı belirleyin!
6. Not tutun!
7. Çeşitli kaynaklardan faydalan!
8. Verimli okumalar yapın!